Jumaat, 18 Januari 2013

Belajar Perkara Baru


Assalamualaikum semua....Apa khabar???
Hari ini, hari terlebih rajin pula..
walhal sibuk...(sibuk kee???)...bolehlah..sibuk menguruskan Dhia..

Sebagai ibu muda, macam-macam perkara saya belajar..
Belajar bersabar dengan karenah si comel..
Belajar untuk menyusukan badan..
Belajar mandikan si comel..
Belajar perah susu dan simpan...
Belajar untuk bahagikan masa antara menelaah, online, si comel dan baba Dhia..(masa pantang)
Esok lusa da habis pantang, saya lagi perlu belajar untuk bahagikan masa yang ada dengan sebaik mungkin..
Adakalanya saya rasa penat..tapi bila tengok muka si comel..hilang rasa penat..Lagi-lagi bila Dhia buat mulut muncung...hahaha...comel sangat rasanya...rasa nak gigit-gigit je.. grrrrrrr.....
Malahan timbul rasa semangat..
Semangat untuk menjadi ibu yang terbaik buat Dhia..

Yang paling mencabar pada saya adalah saya belajar untuk memerah susu mengikut jadual supaya susu badan sentiasa dapat dihasilkan atau mencukupi untuk menampung keperluan si comel saya..
Mula-mula tue agak susah juga..Nasib baik ada nurse (anak adik angkat mak) share jadual tentang masa perahan susu dan ketahanan susu yang diperah..
Kalau ikut saya memang tak tahulah...siyesss..
Hari tu perah susu adalah dapat dalam 2 bekas, tapi sebab da berada dekat luar lebih daripada 4 jam, terpaksalah buang... =.=!!!!...membazir macam tu saja...kecewa sangat-sangat..
Tapi lepas dapat jadual ni, barulah rasa susu yang diperah selamat untuk diminum oleh si comel...hehehe..

Si comel Dhia da pandai hisap botol..tapi sebab puting botol yang agak keras sikit, Dhia akan menolak sikit bila minum..tapi masih lagi minum..hehehe...Jadi ingat nak cuba cari satu jenis lagi puting yang bentuk lebih kurang macam puting ibu..


Sekarang guna puting Dr Baby

Tapi hari ini ingat nak cari puting jenis macam nh..sebab bila tengok anak jiran yang tak mahu hisap botol, automatik nak hisap botol dengan guna puting jenis ni..
Search kat internet ada yang da out of stock..
Jadi nak try cari dekat farmasi dan kedai baby atau FIFFY..
Harap-harap boleh jumpa..




Puting botol yang macam puting ibu.




Nak minta tolong En Suami carikan..yelah masih dalam pantang mana boleh berjalan-jalan..kalau rasa nak kena ketuk dengan mak...hahaha...







Tiada ulasan: