Selasa, 23 Julai 2013

Dhia Sudah Memapah...

Assalamualaikum wbt
Salam Ramadhan...

Apa khabar semua..khabar baik cikguuuuu...hehehe..
Hari ini kita nak bercerita tentang Dhia si cilik kita yang da hampir masuk 7 bulan...next week je...sukaaaaanyeeeee

11/7 hari tu kena inject untuk 6 bulan, so timbanglah berat,
Sedihnya tak naik pun timbang , makin turun adalah (tapi memang da agak sebab dukung ringan je)...huhuhu..risau sesangat..
Tapi nurse tanya anak aktif tak? ada demam?
Ibu dhia dengan confident jawab tak demam dan sangat aktif..sekarang da kurang tido...boleh kata kalau waktu tido adalah waktu malam dan dalam pukul 10@11 pagi...petang dalam pukul 4 lebih da merengek2 nak tido..
Tido pun tak lama adalah dalam 1jam @1/2 jam..untuk hilangkan penat badan atau rasa mengantuk...
Tapi kalau malam, tido memang tak sedar diri..(panjang lebar daku bercerita dengan nurse yang memeriksa)...so suwettt...ahaks!

Setiap bulan akan ada perkara baru si cilik belajar..ehhh???
tak...tak..tak..bukan setiap bulan, hampir setiap hari dan setiap minggu...
baru 2 minggu yang lepas si cilik belajar memapah.
Pantang jumpa kerusi, dinding, walker atau kalau da tak da sangat, badan ibu dan baba dia pun boleh dijadikan sebagai tempat untuk memanjat..
anak...owh...anak...

Dalam tempoh 2 minggu ni boleh dikatakan banyak kali jugala jatuh..tapi jenis budaknya aktif tak reti duduk diam..
Jatuh aje, bangun balik..jatuh aje bangun balik...
Cek mek owh cek mek...
Bila tengok semangatnya yang membara untuk mencuba tanpa kenal erti putus asa, ibu dan baba dia sanggup mengorbankan kecantikkan rumah dengan melemparkan tilam dimana-mana sahaja, bantal di mana-mana sahaja yang Dhia kehendaki...(so baikkkk)..kan..kan..kan..

Bak kata orang, dorongan itu penting..
Betul tak anak-anak??
Betul ibu...alhamdulilah...hehehe

Now, Dhia tengah berusaha untuk diri tanpa ada yang memegang..
Aipss!!!awak tu kecik lagi adik...sabo jelah...
kekadang lepas-lepaskan juga tapi tengok masih tak stabil..
So jawapannya memang kena pogang sentiasalah...hahaha..

Bila balik kerja tengok anak bersifat macam ni, sangat rasa teruja tau..hilang penat dan stress kat sekolah..
Setiap hari kalau g sekolah mesti fikir, balik ni apa yang si cilik nh belajar lagi..
Best tau hari-hari tengok perkembangan si cilik..
Itu belum dengar si cilik nh membebel..
kalah mak enon wa cakap sama lu....hahaha..
Kekadang sampai haus benor sebab banyak sangat bercakap...muahaha 
(ntah terkenan sapelah banyak sangat si cilik nh berbicara)...

Jom baca artikel dibawah ini.

"CARA-CARA MERANGSANG BAYI

Seseorang bayi Islam yang baru dilahirkan dianggap seperti kain putih. Perkembangan personalitinya bermula daripada peringkat itu walhal ada pakar-pakar yang berpendapat bahawa ini bermula dari peringkat janin lagi. Bayi yang baru lahir sudah dilengkapkan dengan kesemua pancainderanya dan sudah boleh berinteraksi dengan persekitarannya serta dengan orang-orang disekelilingnya, terutama ibu dan bapanya.

Pada masa dahulu kebanyakkan orang menganggap seseorang bayi yang baru lahir itu sebagai seorang individu yang pasif dan tidak berupaya mengenali ibu bapanya, persekitarannya, atau memberi apa-apa gerak-balas kepada orang disekelilingnya. Tetapi pada masa kini jelas kepada pakar-pakar perkembangan kanak-kanak bahawa bayi yang baru lahir sudah berupaya memberi gerak-balas kepada perhatian yang ditunjukkan oleh orang lain kepadanya.

Bayi sudah boleh mendengar, sudah boleh melihat dan sudah boleh merasai keadaan-keadaan yang selesa atau keadaan-keadaan yang tidak menyenangkan. Bayi menangis apabila lapar, tenteram apabila disusukan. Semakin dia besar, jelas kadangkala yang dia menangis apabila dia keseorangan dan akan tenteram semula apabila dibedung, diangkat ataupun didodoikan.

Pada masa kini ramai ibu bapa yang bertanyakan cara -cara untuk merangsangkan bayi . Sekarang sudah jelas bahawa prestasi intelek seseorang kanak -kanak itu boleh dipertingkat dengan memberi persekitaran yang penuh dengan rangsangan kepada kanak -kanak itu . Sitimulasi atau rangsangan ini perlulah dipertunjukkan kepada anak -anak dari peringkat bayi lagi .

Kalau diperhatikan kelakuan seseorang bayi dalam beberapa hari dia dilahirkan jelas ternampak bahawa dia akan berada dalam empat keadaan - tidur nyenyak , mengantuk , keadaan menangis . Didalam keadaan dia berjaga -jaga dan asyik memerhatikan kelilingnya dan asyik memerhatikan persekitarannya itu deria -derianya akan menangkap semua stimuli di persekitarannya . Kadangkala dia akan memberi gerak-balas kepada stimuli-stimuli ini. Umpamanya dia mungkin akan ketawa jika ibunya ketawa dihadapannya. Dia akan memerhatikan sesuatu benda yang diimbaskan dihadapan mukanya.

Cara-cara merangsang bayi

Keadaan yang sesuai bagi merangsang bayi ialah pada masa dia celik dan sedar. Ibu bapa perlu faham masa yang elok untuk merangsang bayi kerana jika rangsangan diteruskan tanpa mengambilkira kemampuan bayi untuk berinteraksi, ini mungkin akan membawa kesan yang negatif kepadanya. Bila bayi asyik memerhatikan wajah ibunya, ibu itu patutlah bercakap-cakap dengannya, menyanyi mesra, menunjukkan wajah senyum gembira atau ketawa sambil menggosok-gosok atau mencium bahagian tubuh bayinya itu. Waktu menyusu bayi boleh digunakan untuk merangsang bayi. Perkataan-perkataan seperti " anak mak cantik sangat, anak mak manis sangat, anak mak sayang, anak mak suka minum susu", dan sebagainya disarankan untuk digunakan pada waktu ini.

Ibu-ibu juga digalakkan bercakap-cakap dan bermesra dengan bayinya diwaktu dia dimandikan atau lampinnya ditukarkan. Jarak mata bayi dengan wajah ibunya semasa menyalinkan lampin sungguh sesuai untuk berinteraksi diantara ibu dan bayi. Sambil menyalin lampin perkataan-perkataan seperti" cantiknya kaki anak mak, wanginya badan anak mak," dan sebagainya boleh digunakan.

Sebelum seseorang bayi boleh menggunakan bahasa dia akan menempuh proses perkembangan yang sistematik. Bayi yang baru lahir hanya menangis sahaja. Kebolehan bayi untuk mengeluarkan konsonan seperti mm,mm, atau ng pada usia tiga hingga empat bulan akan terus berkembang sehingga pada usia enam bulan dia sudah boleh mengeluarkan bunyi "ma ma ma, na na na" ,seolah-olah dia hendak memanggil ibunya. Kebanyakkan bayi sudah berupaya mengeluarkan satu perkataan yang bermakna seperti "mama", "baba' pada usia sepuluh bulan. Dari bahasa yang digunakan oleh ibu kepadanya setiap hari dan pada setiap masa bayi akan dapat mempelajari dan membentuk bahasanya sendiri. Dari itu ibu bapa perlulah faham bahawa mereka seharusnya memberi perhatian kepada perkembangan bahasa bayi-bayi mereka dan membantunya dengan selalu bercakap-cakap dengan bayi mereka. Bahasa sangat penting untuk seseorang manusia mempelajari keadaan disekelilingnya kerana melalui bahasa seseorang kanak-kanak kecil boleh melafazkan kehendaknya, boleh bertanya-tanya, boleh meminta-minta, dan boleh mengeluarkan pandangan-pandangannya tentang sesuatu perkara.

Seseorang bayi yang selalu menangis tentu akan kurang berkebolehan menerima segala stimuli dari persekitarannya serta dari orang-orang disekelilingnya. Ada ibu-ibu yang mengatakan " Biarlah budak itu menangis, lama-lama bila dia letih, dia akan diam". Anggapan ini adalah tidak benar dan ibu bapa dinasihatkan supaya mencuba seberapa daya untuk mententeramkan dengan mendukung dan mendodoinya atau mengenjut-enjutkannya. Selalu didapati bahawa seseorang ibu yang sudah pandai mendapatkan perhatian bayi dan merangsang bayi akan mendapati bayinya kurang meragam . Bayi menangis kerana inginkan sesuatu. Cubalah cari sebabnya dan pujuklah dia.

Bermain-main dengan bayi adalah sangat-sangat digalakkan. Jari-jari bayi boleh dicium atau kedua-dua tangannya ditepuk-tepukkan sambil ibu menyanyi perkataan-perkataan seperti " tepuk-tepuk tangan". Pendeknya, perkataan-perkataan yang dikeluarkan oleh seseorang ibu itu seelok-eloknya mestilah ada berkaitan dengan sesuatu perbuatan yang dilakukan.

Kesimpulan

Persekitaran seseorang bayi itu boleh diperkayakan dengan mengadakan berbagai-bagai bunyi yang menarik seperti lagu-lagu dari peti muzik (musical box) atau dengan gambar-gambar yang berwarna-warni.

Untuk merangsang bayi ibu digalakkan bercakap-cakap, bermain-main, menyanyi atau membaca sesuatu kepada bayi mereka kerana ini bukan sahaja akan membantu proses perkembangan bahasa bayi bahkan mungkin boleh meninggikan pretasi intelek mereka. Sebelum kanak-kanak itu boleh menggunakan bahasa dia perlu memahami bahasa. Dari itu ibu bapa digalakkan selalu mengeluarkan perkataan-perkataan yang sesuai pada masa dia berinteraksi dengan bayinya. Insyaallah bila perkembangan bahasa kanak-kanak itu dapat dipercepatkan, prestasi inteleknya juga akan meningkat

Okey..itu saje perkongsian cerita hari ni..salam sayang buat semua :)

Sila abaikan backgroud yang berserabut tue nye :)


Tiada ulasan: