Jumaat, 28 September 2012

Senarai @Checklist Keperluan


Tinggal lagi beberapa bulan ni..lagi berdebar rasanya, seronok, seram sejuk pun ada..search internet cari pelbagai maklumat, pengalaman orang-orang lama. Mula-mula cari maklumat berkaitan dengan 
  • Senaman untuk ibu-ibu mengandung (nanti updatekan). 
  • Lepas tu cari maklumat tentang pergerakan bayi dalam kandungan (seronok rasa baby bergerak-gerak)

sumber :[Facebook]

  • Doa-doa dan petua-petua untuk mudah bersalin.
  • Bantal dan tilam yang sesuai


Macam-macam lagi. Sampai bebular mata. Lastly cari yang berkaitan dengan checklist keperluan yang penting. Mak aku kata sediakan sikit-sikit supaya nanti tak terbeban. Yelah, sekarang ni badan da rasa ringan sikit. Kalau masa awal kandungan, jangan kata nak berjalan, nak online pun hampeh je rasanya..(~_~)..Lagi-lagi masa awal-awal tue adalah masa yang sangat getir dan perit. Berperang dengan ketidaksihatan diri+semester akhir..Memang mencabar..

Tengok laptop pun menyampah..hahaha..sekarang ni..Alhamdulilah..Tapi syukur alhamdulilah..Rezeki anak yang Allah SWT kurniakan memang tidak dijangka..teramat bersyukur...
Sekarang ni rasa seronok..syukur sangat-sangat sebab da ada kekuatan dalam diri untuk melakukan semua kerja *bukan kerja yang berat-berat*

Okeylah bukannya aku nak membebel pepanjang, saja-saja bercerita sebagai pembuka ayat..hehehe (^_^).
Dekat bawah ni ada sedikit checklist yang aku copy and paste dari satu blog. Sumber blog bolehla check seperti yang ada kat akhir checklist.


Semoga checklist ni boleh dijadikan panduan dan rujukan untuk ibu-ibu atau bakal-bakal ibu yang lain..(^__^)



Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami (PENTING)

1. GL @ surat jaminan majikan@ kad insurans*
2. Kad merah ibu mengandung*
3. Kad pengenalan ibu dan bapa*
4. Duit*
5. Rekod kesihatan*


Keperluan bayi di hospital(PENTING)

1. Selimut dan tuala untuk bayi*
2. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan*
3. Beberapa helai pampers*
4. 3 - 4 helai pakaian baby*
5. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki/mitten and booties*
6. topi baby / cover kepala baby*
7. Bedung/barut baby*
8. Alatan mandian baby*
9. Wet tissue- untuk lap baby*
10.Minyak telon*
11.Baby dipers *

Keperluan ibu/mama di hospital ( PENTING)

1. Tuala
2. Barang mandian ( berus gigi ,ubat gigi, pencuci muka, bedak,losyen,syampu)
3. Beberapa pasang stokin
4. Selipar
5. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin,
6. Beberapa helai pakaian ibu( pakaian yang longgar)
7. Beberapa helai kain batik
8. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu (nursing bra untuk ibu menyusu)
9. sikat, bedak, getah rambut
10. Pum susu ibu, botol susu
11. Termos air panas, cawan, sudu, mangkuk
12. Minyak angin
13.Beg plastik
14.Makanan- biskut ,air,roti, kismis, kurma
15.Kamera
16.Telefon bimbit
17.Al-quran (sebelum bersalin, jika kena duduk hospital 2-3 hari sebelum due)
18.Air zam zam/air selusuh
19.Beberapa helai tudung instant/selendang( depends pada yang nak pakai tudung atau tak masa kat hospital, saya insyaALLAH)
20.Majalah
21. Baju sejuk (bagi yang tak tahan dengan kesejukan aircond di wad bersalinnya)



Tiada ulasan: